Personer med betalningsanmärkningar blir i regel nekade till att låna pengar från banken då de ansöker om olika typer av lån. På denna sida kan du läsa mer om hur bolån och bostadslån fungerar, och här hittar du även information om hur man går till väga för att kunna bli beviljad ett bostadslån trots betalningsanmärkning.

Ansök om bolån trots betalningsanmärkning hos Bluestep, klicka här!

Vad är ett bostadslån, och hur fungerar det?

Ett bostadslån är ett lån som man tar då man vill låna pengar till ett bostadsköp. Det är inte många svenskar som klarar av att köpa en bostad kontant, och därför är majoriteten av befolkningen tvungna att låna pengar till sina bostadsköp.

Vid ett bostadslån så kommer banken ta bostaden som säkerhet för lånet, vilket betyder att banken kan vara relativt säker på att få tillbaka sina utlånade pengar den dagen då bostaden eventuellt säljs. Detta gör att bankerna kan låna ut pengar med väldigt förmånliga räntor.

Krav och villkor för bostadslån hos olika banker

Kraven för vad som gäller för en låntagare vid ett bostadslån skiljer sig ofta oerhört mycket åt mellan olika långivare och banker. Vissa långivare är har betydligt hårdare krav än vad andra har. Några grundkrav som i stort sett alla banker har gemensamt är dock att låntagaren inte får ha några betalningsanmärkningar (även om det finns långivare som accepterar lån med betalningsanmärkningar) samt att låntagaren måste ha en ordnad ekonomi med en stabil årsinkomst.

Bankerna och långivarna brukar också titta på bostadens potentiella chans till värdeökning då de bestämmer sig för ifall de ska bevilja bostadslånet eller inte. Faktorer som då spelar in är bland annat bostadens läge, bostadsområdets rykte samt hur bostadsmarknaden ser ut för tillfället. Om chanserna för att bostadens värde kommer att öka i framtiden så kommer också chanserna till att få låna pengar öka.

Bolån eller bostadslån med betalningsanmärkningar

I regel så kommer de vanliga bankerna att avslå låneansökningar från privatpersoner med betalningsanmärkningar eller med andra ekonomiska skulder. Det är inte ovanligt att bankerna har automatiska system som direkt sorterar bort och nekar låneansökningar från personer med betalningsanmärkningar. Det finns dock några långivare som beviljar bostadslån även till personer med betalningsanmärkningar. Exempelvis så ser Bluestep inga hinder i en betalningsanmärkning, om låntagaren har sin ekonomi i ordning i övrigt.

Belåning av bostaden vid ett bostadslån

Bankerna kan som sagt känna sig relativt säkra då de lånar ut pengar avsedda för bostadsköp eftersom de i regel alltid får tillbaka sina pengar vid en eventuell försäljning av huset eller bostadsrätten. Säkerheten är i stort sett förknippad med värdet på bostaden, och om en bostad är belånad till 100% så bostaden i princip ägd utav banken och inte av privatpersonen som bor i bostaden. Om värdet osannolikt nog skulle gå ner med 30% så skulle banken förlora 30% av sina utlånade pengar om bostaden skulle bli tvungen att säljas.

Förr i tiden kunde bankerna hantera denna risk genom att dela in bostadslånet i två olika delar vid namn bottenlån och topplån. Bottenlånet var den procentuellt stora delen av lånet med låg risk och lägre ränta medan topplånet var den procentuellt mindre delen av lånet med en lite högre risk och högre ränta.

I dagens läge finns det dock ett så kallat bolånetak som bestämmer att en långivare eller bank får låna ut maximalt 85% av en bostads värde. Därför så måste låntagaren kunna gå in med 15% från antingen egen ficka eller genom att låna även dessa pengar genom ett så kallat privatlån utan säkerhet.

Våra senaste artiklar om att låna pengar hittar du nedan

Vilseledande lånereklam

I Sverige finns det lagar som begränsar hur reklam får se ut. Vilket budskap man får gå ut med och mot vilka målgrupper dessa är riktade. Det låter bra men i praktiken håller det inte alltid. Ett exempel är lånedjungeln. Vi ska visa några exempel där reklamen förmedlar en sak men sanningen är något annorlunda. [...]

Snabblån trots betalningsanmärkning från Pengos

Pengos är ett av de låneföretag som erbjuder snabba lån på kort tid. Denna marknad har vuxit oerhört mycket de senaste åren och detta företag har etablerat sig som ett av de största. Några anledningar till detta kan vara att de erbjuder det första lånet gratis, och dessutom så garanterar de att ansökan om lån [...]

Lån med betalningsanmärkning från Freedom Finance

Den som har en ordnad ekonomi kan tycka att det är löjligt att en gammal betalningsanmärkning förstör möjligheterna att få lån. Det tycker även Freedom Finance och därför så kan de många gånger hjälpa till med att förmedla lån trots betalningsanmärkning. Det hela fungerar så att du ansöker om lån med betalningsanmärkning från Freedom Finance [...]